…wat als het lukt en veel beter uitpakt dan je je voor kan stellen? Deze blog gaat over zelf sabotage!

by RenskeReniers
deze foto is gemaakt door @bartgraph
'Het lijkt soms wel alsof ik niet gelukkig mag zijn van mezelf', zei ze.

en ik dacht Holy Cow! jij zegt wat ik al jaren regelmatig denk. Waar ik de woorden niet echt van kon vinden of ze misschien wel gewoon niet uit durfde te spreken. wie zal het zeggen?

de afgelopen weken ben ik opnieuw diep gedoken in de wondere wereld van zelf sabotage, wattes, rens?

Zelf sabotage, klinkt ongezellig he? Nou, dat is het ook.

Zelf sabotage is een manier om jezelf klein, kleiner te houden/maken.
Het is een vorm van zelfbescherming die veilig en bekend voelt.

Simpel gezegd houdt het in dat je er (onbewust) van alles aan doet om NIET te beginnen aan de dingen waarvan je weet dat ze je goed zouden doen (opleiding, therapie, investeren in een goede emotionele/mentale gezondheid, investeren in een persoonlijke relatie met iets groters dan jezelf, investeren in een coach, hulp inschakelen van mensen die dat wat jij verlangt, al doen/leven, lezen, gezond eten > stappen richting de persoon wie jij wilt zijn!) en als je dan al wel die stappen zet, en het gaat een tijdje goed, die er dan vroeg of laat voor zorgt dat je ermee stopt en/of niet doorzet.

Herken je dat?

Nou ik wel, story of my life. Maar echt.

Inmiddels herken ik hem beter. Hij was er vorige week nog. Dit is een persoonlijk voorbeeld:

het leven fluistert al een tijdje dat ik op nieuwe manieren mijn ervaringen mag delen (oftewel verandering in mijn aanbod, nieuwe, persoonlijke dingen delen, want dat is onderdeel van wat ik wil brengen) en dat is iets nieuws aka nieuw terrein aka spannend.

Ik wéét dat het mij dan helpt om offline te zijn. om alle voor mij ruis te verminderen (zoals scrollen op social media, doordeweeks sociale afspraken inplannen, met mijn gedachten bij anderen zijn en me druk maken over dingen waar ik geen invloed op heb (ja dat doe ik dan!) – en hoewel ik mezelf vertelde dat ik dat deed: offline zijn en met mezelf zijn, naar binnen keren, deed ik dat niet. Oftewel. Ik zat uren op social media. Vertoonde uitstelgedrag. Schreef precies 0 woorden, terwijl ik met mezelf had afgesproken om wél te schrijven, ging wijn drinken op doordeweekse avonden (= mijn beschermingsmechanisme als ik me overweldigd voel) en je kan het misschien wel raden: ik voelde me echt niet beter.

Misschien herken je dit in je eigen leven? Niet precies dit voorbeeld met een eigen bedrijf. maar met een andere situatie in jouw leven?

Eerder zou dit een recept zijn om mezelf te blijven saboteren (aka niet in actie te komen) en nu dacht ik: hé dit is super interessant wat hier gebeurt. En het is ook echt interssant want ik doe dan NIKS waarvan ik weet dat het me helpt. het is echt een soort puber die niet wilt luisteren die héél hard schreeuwt. En dat is het in mijn geval ook: een puber die super bang is voor afwijzing dus liever wilt dat alles bij het oude blijft.

Die mij wilt beschermen door mezelf te saboteren om niet in actie te hoeven komen.

Toen ik die zag, kon ik haar op schoot nemen, kon ik een innerlijke moeder zijn en naar haar luisteren en haar geruststellen.

‘ik begrijp het wel dat je dit super spannend vind, ik vind het ook spannend’

‘we doen het samen, ik ben bij je’.

Toen zij zich gehoord en gezien voelde, kon ik verder, bleek ze super enthousiast en had ze super veel ideeën.

Zelfsabotage gaat vaak zoveel dieper dan dingen die zich aan de oppervlakte laten zien: ongezonde relaties, verslavingen, uitstelgedrag vertonen of niet de dingen doen die goed voor ons zijn. Het gaat over Eigenwaarde en Authenticitei, het gaat over de leiding durven nemen (en daarvoor is vertrouwen nodig en voor vertrouwen is eigenwaarde nodig). Dingen waarin veel van ons geen gezonde volwassen voorbeelden hebben, die we niet hebben geleerd.

Bij mij liet zelf sabotage zich heel lang zien op momenten dat het goed ging in mijn leven, dan ging ik er van alles aan doen om dat te saboteren, omdat ik heel lang rondliep met de overtuiging (en veel mensen lopen met deze onbewuste overtuiging) dat ik het niet waard zou zijn. dat ik dat niet mag. gelukkig zijn! (ja rationeel slaat dit nergens op, maarja 95% van ons gedrag word bepaald door onbewuste overtuingen).

Herken jij jezelf hierin of wil je hier mee aan de slag? Fijn! Dat is een groot cadeau voor jezelf en de wereld: als jij goed voor jezelf zorgt!

Kan jij herkennen waarin jij jezelf saboteert?

Welke ongezonde patronen en overtuigingen draag jij mee over succes en geluk (vaak vanuit je familie systeem of omgeving) ?

bijvoorbeeld:

succes is niet voor mij weggelegd (is niet voor mensen zoals wij)

hard werken is belanrijk.

succes is niet belangrijk.

succesvolle mensen zijn arrogant.

mensen met geld zijn egoïstisch.

geld is niet belangrijk.

voor jezelf kiezen is egoïstisch.

zorg voor anderen, dan ben je lief. (hoor je erbij)

En kan je ontdekken hoe die overtuingen jouw gedrag bepalen? Persoonlijk voorbeeld: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. aka, ben maar niet te veel, doe maar rustig, dan val je niet op en kan je niet worden afgewezen > heel lang mijn verhaal;). dus wat deed ik? inhouden! mezelf verstoppen! en dan soms heel boos worden – opeens!

Nou, je kan lezen dat ik hier heel gepassioneerd over ben, omdat ik zie hoe dit mijn eigen leven en dat van veel anderen echt in zijn macht houdt.

daarmee gaat er veel passie, liefde, aanwezigheid en verbinding verloren en dat vind ik doodzonde, want ik zie wat het doet als je hiermee aan de slag gaat. dat je weer gelukkig mag zijn en de man/vrouw bent die je voetl dat je bent!

En voor degenen die (h)erkennen dat ze nu in een sabotage kramp zitten: Wat is het meest bekrachtigende wat je nu kan doen voor jezelf? Welke stap kan je NU zetten in de richting van de man of vrouw die je graag wilt zijn?

Je kan het!

X

Renske.

Oh, vind je dit interessant? 1 oktober start ik met een online 11 dagen, je krijgt 11 filmpjes van me waarin we hiermee aan de slag gaan. Ik wil mezelf en jou inspireren om lichtheid, plezier en ontspanning terug te brengen in je leven – because we’re worth it! X

Ps. Dit is een artikel van Bethany Webster die voor mij heel veel duidelijk heeft gemaakt.