Wat betekent het om emotioneel beschikbaar te zijn?

by RenskeReniers

Misschien heb je de blog gelezen waarin ik met je deel dat je je pas kan ontspannen, wanneer je je veilig voelt bij jezelf.

Daar kan je lezen dat op het moment van schrijven ik eigenlijk heel veel plannen had bedacht voor die dag en dat er precies niks uit mijn handen kwam. Ik verlamde als het ware. Ik verlamde en ik vond dat stom. Misschien herken je dat ook, dat gevoel. Ik verlamde en ik vond dat stom omdat ik de dag ervoor helemaal lekker in de flow zat en me gezellig en aan voelde en dat geeft me dan zo’n boost ofzo dat ik dat het liefst alle dagen wil.

Uit een soort van wond en schaamte ‘dat als het niet goed gaat, dat ik dan faal’ ‘als ik me niet goed voel, ben ik een loser’.

Ik kwam er op het moment van schrijven achter dat ik dat bij mezelf deed en regelmatig doe. Dat ik mezelf afwijs voor hetgeen ik echt voel: als mijn lichaam aangeeft dat het moe is, als ik me klein, verdrietig en onveilig voel, wanneer ik dingen moeilijk vind en overweldigend.

Op die momenten – die ik overigens heel lang niet durfde toe te laten vanwege bovenstaande gedachten die bij mij voortkomt uit de overtuiging ‘het moet altijd goed gaan, ik moet sterk zijn’ – denderde ik over mezelf heen. Met een rondgang. Zei ik hele onaardige dingen. Was ik niet emotioneel beschikbaar voor het (vaak) kleine meisje in mij dat iets nodig heeft.

Emotioneel beschikbaar zijn, betekent voor mij dat ik in goed contact sta met mezelf: met wat ik voel, waar ik behoefte aan heb en wat ik nodig heb én hoe ik dat (aan mezelf) kan geven.

Afhankelijk van het systeem van herkomst en de omgeving waarin we opgroeide, is de mate van emotionele beschikbaarheid in jouw leven te herleiden.

Wat ik zie is dat we dit niet of nauwelijks leren. Dat we druk zijn met vooral de buitenwereld en dat onze binnenwereld onontdekt blijft.

Ik dacht ook heel lang dat ik dan hele dagen met mijn innerlijk kind moest zijn of dat ik dan niet meer normaal kon functioneren.

Inmiddels heb ik niet meer zulke radicale ideeën ;).

Wanneer je de verbinding en later relatie met jezelf aangaat, zal je merken dat het steeds automatischer gaat, dat het steeds normaler word en dat je meer momenten op de dag gaat nemen en integreren voor jezelf: door bijvoorbeeld even je ogen te sluiten, je bewust te worden waar je met je aandacht bent, door je kleine meisje/jongetje bij je te denken en te vragen wat het nodig heeft.

Door jezelf gerust te leren stellen en veilig te leren voelen bij jezelf.

Door bewust tijd te nemen voor jezelf.

Door geruststellende zinnen te leren zeggen en vragen aan jezelf:

Ik ben hier, net zolang als jij dat wilt.

Ik luister graag naar je.

Hoe gaat het met je?

Kan ik iets voor je doen?

Wanneer je meer en meer emotioneel beschikbaar word voor jezelf, zal je gaan merken dat je meer en meer in het nu komt, dat je meer emotioneel volwassen word en andere (vaak gezondere) keuzes kan maken, je zal merken dat er meer ruimte komt voor andere mensen, voor nieuwe verbindingen.

En dat gun ik je zo!

Wil je daarmee aan de slag? Check m’n shop, die staat vol met dingen die je praktisch op weg kunnen helpen om de relatie met jezelf te verbeteren