Hoe versterk je het gezonde, volwassen deel dat in ons woont?

Wat is eigenlijk een gezond deel? Hoe ziet dat eruit?

Je zou dat ook wel ons Natuurlijke deel kunnen noemen. Ik denk en hoop dat je dat wel herkent, de momenten waarop je voelt dat je ‘er bent’ – dat je bij jezelf bent en dat rust, ontspanning, verbinding, vertrouwen, inspiratie je ‘overvallen’. Momenten of dagen dat je je open voelt. Je hebt zin om nieuwe dingen te leren, om eens lekker een dag naar de wolken te staren en de zon op je gezicht te voelen, om nu écht eens die podcast te luisteren, de momenten dat je jezelf liefdevol toespreekt of je hart opent voor jezelf of een ander, een lekkere maaltijd te bereiden en spelletjes te spelen met geliefden, aan de slag te gaan met dat trainingsschema, om je wandelschoenen aan te trekken en erop uit te gaan, bijvoorbeeld. Ik geloof dat het ons geboorterecht is om ons heel regelmatig zo te voelen en dat bij de meesten van ons dat natuurlijke deel al een tijdje – tijd of soms een heel leven verstoppertje speelt;).

Wat is het ongezonde, of misschien beter gezegd: onnatuurlijke Deel?

Ik zie veel mensen en vaak zie ik mensen op het moment dat het ongezonde deel een beetje, en vaak een beetje veel en een beetje lang de overhand heeft gekregen. Je zou het ongezonde deel misschien ook het deel kunnen noemen dat aandacht, bevestiging en liefde nodig heeft. Eigenlijk: het onnatuurlijke deel of: aangeleerde of aangepaste deel. Delen die al heel lang bevroren zitten, verstopt, verstard, verkrampt.

Dat ongezonde deel of eigenlijk delen - dragen we allemaal met ons mee, trouwens – no need to panic;). Je zou hierbij kunnen denken aan:

- veel hooi op je vork nemen

-hard en kritisch zijn voor jezelf en anderen

-alles alleen willen doen

- een sterke goed/fout beleving

- schaamte, schuld en onderdrukking

- schaarste/tekort

- overal een mening over hebben - zelf geen actie ondernemen

-geen plezier, ruimte, leven, verbinding voelen

- dingen uitstellen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn

- hard zijn voor jezelf (en anderen)

- geen of weinig tijd voor jezelf kunnen maken

- ja zeggen als je eigenlijk nee bedoelt

- niet uitspreken wat je nodig hebt

- niet goed voor jezelf zorgen

- soms zijn dat verslavingen

- (innerlijk) blijven hangen op plekken waar je niet (meer) wilt zijn

- dingen uit het verleden jou hier en nu laten bepalen

- geen ruimte maken voor je emoties en gevoelens

- dingen uitstellen en vermijden

- geen of weinig contact hebben met je binnenwereld en behoeften

- grenzeloos, impulsief gedrag

- veel piekeren, in je hoofd leven

- jezelf afwijzen als je een ‘fout’ maakt

- meer bezig zijn met wat anderen mensen zouden kunnen vinden of denken

Heb jij een idee hoe dat bij jou werkt? Welke onnatuurlijke, aangepaste, aangeleerde versies er in jou leven en in welke situaties ze zich laten zien?

Er is trouwens niets mis met dat ongezonde, onnatuurlijke deel, laten we dat even voorop stellen, dat hoort bij het pakket mens zijn. Want dat zouden we ook nog eens zomaar kunnen denken. En vaak denken we dat ook. Vinden we daar van alles van. Moet dat zo snel mogelijk ‘weg’ ‘verstopt’ of worden opgelost.

Waar ik zie dat het vaak misgaat

Ik zie dat het daar vaak ‘misgaat’. In mijn eigen leven, dat van vriendinnen en dat van klanten. Als we iets zien of vinden wat we minder leuk of zelfs lelijk of moeilijk dan moet dat a) zo snel mogelijk weg b) we doen alsof het er niet is. We verwachten dat we na één inzicht of het lezen van een boek of het indrukken van een knopje, dat ons leven dan plotsklaps anders is en dan komen we altijd bedrogen uit, want het leven beweegt in golven, alleen is het de uitnodiging (als je wilt) om die golven te leren herkennen in plaats van in je eentje op het strand te staan en de golven die jou overspoelen;).

Hoewel ik dat begrijp, van dat knopje, zie ik de zelf afwijzing en frustratie van zo veel van mijn klanten die al heel veel dingen hebben ‘geprobeerd’ of ergens ‘vol goede moed aan zijn begonnen’ en daar telkens éven of tijdelijk ontspanning, of rust of zelfvertrouwen ‘vinden’ of ervaren en dan stort dat vroeg of laat weer in, met als memo: zie je wel, dit is niets voor mij, ik kan dit niet, dit lukt mij niet aka de innerlijke cirkel is rond.

Ik werk met een andere benadering en dat is

wat ik noem Inner Evolution. Het omvat 3 dingen.

  1. Zelfinzicht

(want als je gaat begrijpen en leren toelaten en voelen wie die aangepaste, onnatuurlijke delen zijn - die dat vaak hebben aangeleerd (dat gedrag wat wij dus niet willen), dan wordt het zachter – daar zit vaak veel oud verdriet, pijn waar we zo zorgvuldig van weg leren bewegen: een beetje meer diepgang hierover vind je in een eerdere blog die ik schreef).

2. Praktische tools om het gezonde, natuurlijke deel versterken

door datgene te leren zijn en versterken wat je nodig hebt (en hebt gehad) en daar praktisch veel meer ruimte voor te maken.

Daarin is een liefdevolle benadering naar jezelf en een openheid en nieuwsgierigheid van wat er in je lijf gebeurt, van wat er speelt en leeft, heel belangrijk.

3. Support

Wat we ook nodig hebben is iemand die meekijkt. Iemand die het nieuwe belichaamt. Een stok achter de deur. Cheerleader.

Het is mijn missie om zoveel mogelijk mensen blijvend te inspireren naar meer zelfvertrouwen, ontspanning en levensgeluk en I can not wait om samen te reizen.

Op 19.06 openen de deur van mijn Online Platform: Start Your Inner Evolution. En het leuke is. Je kan een maand lang meereizen voor 49 euro. Start your INNER INNER EVOLUTION is voor jou als je dit jaar écht dingen anders wil gaan leren doen. We gaan bouwen aan een stevige innerlijke basis .Daar krijg je ook een super waardevol werkboek bij en kun je kijken of mijn werk iets voor jou is.

Thanks voor het lezen en tof als je me laat weten hoe deze blog voor je was :)



Vorige
Vorige

The old and (let’s built) the new

Volgende
Volgende

Is wie je bent ook wie je wilt zijn?