Let’s talk about female archetypes

Tijdens het schrijven van mijn e-book voor het jaarprogramma komen er opeens herinneringen van vroeger bij me boven. Ik herinner me dat mijn moeder altijd hele leuke kinderfeestjes bedacht. Zo gingen we een keer naar een verkleed boerderij. We mochten ons de hele dag verkleden als prinsessen, prinsen, koninginnen en koningen. En ik kon daar helemaal in op gaan; ik voelde me dan iemand die ik in het normale leven niet durfde te zijn.

Ik geloof oprecht dat het onder andere mijn fantasie is geweest, dat maakt dat ik de vrouw ben die ik ben en die me inspireert waar ik naartoe ga.

In deze blog vertel ik je wat meer over de verschillende vrouwelijke archetypes en waarom ik denk dat het een feestje is om ons weer met haar te verbinden.


Wat zijn (vrouwelijke) archetypen?

De term ‘archetype’ vindt zijn oorsprong in het Oudgrieks. Het woord bestaat uit ‘arche’, wat ‘origineel of oud’ betekent; en ’type’, wat ‘patroon, model of type’ betekent. De gecombineerde betekenis is een “origineel patroon” waarvan alle andere gelijksoortige personen, objecten of concepten zijn afgeleid.

De psycholoog Carl Gustav Jung gebruikte het begrip ‘archetype’ in zijn theorie van de menselijke psyche. Hij geloofde dat universele, mythische personages – archetypen – in het collectieve onbewuste van mensen over de hele wereld wonen. Archetypen vertegenwoordigen de fundamentele menselijke motieven van onze ervaring naarmate we geëvolueerd zijn. Ze roepen dan ook diepe emoties op. *

Verschillende Archetype

Ik ben zelf al zo’n beetje mijn hele leven gefascineerd door de verschillende rollen die wij als mens aan (kunnen) nemen. We worden geboren als bijvoorbeeld dochter/zoon van, zus/broer van, later worden we bijvoorbeeld ouders/grootouders van. En zo nemen we in ons hele leven eigenlijk verschillende rollen aan. De rol van moeder/vader/oom/tante. De rol van CEO, man, vrouw, collega, vriendin.

Soms vervullen we rollen als ‘'het slachtoffer’' - ‘'de dader’' - ‘'de gewonde’' - ‘'de geheelde’' - ‘'de alwetende’' - ‘de redder’' - ‘'de held’' - ‘'het kind’' - ‘'de volwassene’, ‘'sexy vrouw’' - ‘'krachtige’' - ‘'kwetsbare’' - ‘' de domme’' - ‘'slimme’'.

Ik geloof zelf dat wij veel méér zijn dan de rollen die we hebben aangenomen

Ik geloof dat we zelf veel méér zijn dan alleen maar de rol waar we onszelf graag in zien en plaatsen. En ik geloof dat het ongelofelijk waardevol is om - als je wilt groeien en verdiepen als mens - die verschillende soorten rollen gaat herkennen en daarmee gaat leren spelen.

Vooral als we op het pad zijn van de vrouw of man worden die we graag zouden willen zijn, geeft het mij en mijn klanten een heel nieuw licht - letterlijk - wanneer ze mogen gaan spelen met verschillende delen. Die wij op onze beurt vaak ook niet hebben gezien en ontdekt in onze omgeving; zo blijven ze dus in het donker.

Omdat archetypen onbewuste delen zijn die er in ons collectief allemaal leven, zullen we ze dus herkennen. Sommigen beter dan anderen. Sommigen vragen wat meer graafwerk, wat meer moed omdat angsten of weerstand het overnemen.

Je kan ze gebruiken in jouw eigen leven om te onderzoeken wat die verschillende energieën met jou doen en wat ze voor je kunnen betekenen.

Als je ze gaat inzetten om zelf als mens voller, rijker en heler te worden, kunnen ze je bijvoorbeeld helpen om je veel krachtiger te voelen. Om je grenzen aan te leren geven en te kennen. Om dingen te doen die je heel graag wilt doen en nog niet durft. Om je in je intieme relaties meer te openen. Om je gevoelens te uiten. Om te mogen ontspannen. Het zal je inspiratie en moed kunnen geven op dagen dat je liever klein wilt zijn en blijven;). Het zal je veel meer openen in je expressie en je vrouw zijn en het zal je uitnodigen om je innerlijk landschap veel beter te kennen. Als al die delen veilig en welkom bij je zijn, voel je je veel heler. Veel meer van jezelf.

Dat is het werk waaraan ik me wijd en waarin ik je het liefste uitnodig.


De vrouwelijke archetypes waar ik graag mee werk en waarom:

Archetypen nodigen ons uit in onze primal existence. Toen vrouwen nog samen, met de natuur leefden - letterlijk en figuurlijk - en ze samenkwamen om verhalen, wijsheden, rituelen en levenservaringen te delen. Het leven was heel primair: basaal. Het wat rustig. Vrouwen stonden enorm in contact met hun intuïtie, hadden veel rust en ruimte en ze kwamen regelmatig samen. Er was veel harmonie, zusterschap: je was onderdeel van een groep.

Door de jaren heen is dat veranderd en tegenwoordig is dat (hoe logisch ook) veelal omgekeerd. Veel vrouwen zijn het contact met hun lijf vergeten, leven als wandelende hoofden en robotten, zijn naar buiten gericht, ze werken hard en ervaren heel weinig rust, ontspanning en diepgang. Ze zijn onbewust de rol van ‘'man’' op gaan nemen. We leven veelal op onze eigen innerlijke eilanden en daardoor ervaren de meeste vrouwen een diep gemis, een eenzaamheid dat zich vermomd onder hardheid, muren en bitterheid.

Veel vrouwen voelen de innerlijke roep: naar veel meer in contact zijn met hun eigen lijf, met elkaar delen, samen zijn - ze voelen de behoefte om terug te keren naar hun oorspronkelijke vrouw zijn.

Een ieder die dit pad bewandelt, daar maak ik een diepe buiging voor.

Aan alle vrouwen die ons voor zijn gegaan, daar maak ik een diepe buiging voor.

Het is aan een ieder van ons om deze innerlijke roep te voelen en te volgen. Het is een innerlijk proces, een uitnodiging tot verdieping dat vooral veel herinneren en deconditioneren vraagt.

Dit zijn de archetypes waar ik graag mee werk en die ik uitvoerig aan bod zullen komen in mijn jaarprogramma:

De koningin, De moeder, het meisje/de puber, de wilde vrouw, de wijze vrouw en de magische vrouw.

|

De koningin. Zij die haar waarde kent. Ze inspireert. Is moedig. Creëert vanuit het diepste van haar zijn. Zij nodigt anderen uit om hetzelfde te doen. Zij is.

*

De moeder. Zij die haar cyclus en innerlijke veiligheid kent en cultiveert. Zij belichaamt rust en voedt zichzelf, omdat ze weet dat ze alleen op deze manier veel meer te geven heeft aan de wereld en de mensen om haar heen. Zij voedt.

*

Het meisje/de puber. Zij die haar innerlijk landschap ontdekt en herkent. Ze leert haar emoties, grenzen, vuur en stem kennen. Ze ontwikkelt haar eigen identiteit en durft vanuit die plek de wereld in te gaan. Zij ontdekt.

*

De wilde vrouw. Zij die haar grenzen, behoeften en wensen kent en belichaamt. Zij staat in verbinding met haar bekken en baarmoeder. Er is ruimte in haar buik en maag. Er is ruimte om te openen, ontvangen, toe te laten en te vragen. Zij uit.

*

De wijze vrouw. Zij die weet en ownt waar ze vandaan komt. Zij kent de relatie met haar moeder en voormoeders. Ze is zich bewust van de patronen die ze met zich meedraagt. Ze weet dat deze ervaringen haar precies de basis hebben gegeven voor wie ze nu is, ze is in staat om te zien, om los te laten wat niet van haar is en haar eigen plek in te nemen. Zij ownt.

*

De magische vrouw. Zij die weet en belichaamt wie ze is. Zij voelt zich heel erg verbonden met haar eigen lijf. Ze weet waar ze vandaan komt. Ze kent haar triggers, haar wonden. Ze weet hoe ze voor zichzelf kan zorgen. Er is een mate van innerlijke veiligheid en stevigheid. Ze is krachtig en nederig. Ze kent haar stem en haar behoeften en belichaamt wie ze is. Ze voelt zich veilig, rustig, ontspannen. Ze voelt zich verbonden en gedragen. Ze leeft.

|


Opdat we de vrouw durven zijn die er eigenlijk al heel lang in ons woont.

Opdat we elkaar hierin mogen inspireren en uitnodigen.

Zullen we gaan spelen?

Liefs,

Renske




*bron: Archetypen van Jung: dit zijn de 12 persoonlijkheidstypen - UNLP


Vorige
Vorige

Je gaat pas écht zien als je het doorhebt - Johan Cruijff

Volgende
Volgende

Let’s talk about the inner mother