Je gaat pas écht zien als je het doorhebt - Johan Cruijff

Ik heb zomaar een vermoeden dat jij een van de mensen bent die openstaat voor groei. Deze blog is een grote note to self - dat betekent dat het (ook) over mij gaat. Beginnen met groeien, is beginnen met goed leren zien en vervolgens is het aan ons om daar iets (anders) mee te doen. Are you willing to see?

Kan je zien dat…

Kan je zien dat, als jouw ouders bijv. geen emotionele ruimte voor jou hadden, je het nog steeds heel spannend vind om te voelen en te verbinden met anderen?

Kan je zien dat, als jij chaos en onveiligheid gewend bent, hoe je dat om je heen blijft creëren terwijl je naar rust en stabiliteit verlangt?

Kan je zien dat, als jij bijvoorbeeld vroeger gepest bent of je alleen of verlaten hebt gevoelt, hoe dat je weerhoudt om relaties aan te gaan of nieuwe dingen te proberen?

Kan je zien dat, als jij niet geleerd hebt dat het oké is om klein en kwetsbaar te mogen zijn, dat je dan veel vaker de grote en sterke speelt dan je eigenlijk zou willen?

Kan je zien dat, als jij geen mensen om je heen hebt die hun dromen volgen of willen groeien, dat jij dan ook niet echt wordt uitgenodigd of aangemoedigd om dat ook te doen?

Kan je zien dat, als jij misschien al vroeg voor je ouders, broertjes of zusjes zorgde, je het nog steeds moeilijk vind om te ontvangen, dingen graag alleen doet, oplost voor anderen en het moeilijk vind om met je aandacht bij jezelf te zijn?

Kan je zien dat, als jij als vrouw misschien weinig gezonde, liefdevolle voorbeelden hebt gehad en misschien een (emotioneel) afwezige vader, dat jij veel meer 'man' bent dan je eigenlijk zou willen en dat het heel moeilijk is om echt te verzachten en ontspannen?

Kan je zien dat, als jij als man misschien weinig gezonde, beschermende, daadkrachtige mannen hebt gehad en voor je moeder bent gaan zorgen, dat jij veel minder man bent dan je eigenlijk zou willen en dat het heel moeilijk is om je doelen vol te houden?

Kan je zien dat, als jij een wereld gewend bent waarin chaos, stress, onveiligheid, oppervlakkigheid heerst, dat je dan (nog) niet kan geloven dat er (ook) een andere wereld voor je is?

Kan je misschien ook zien dat als je dit (nog) niet ziet, dat er dan weinig wezenlijks kan veranderen in jouw leven?

Dat is niet fout, er is niks mis met jou, you just didn't know better and now you can learn how to do it better...

Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zei Cruijff.

Ik denk er dit over: Je gaat het pas doorhebben als je echt wilt zien (en voelen).

Is dat leuk? Vaak niet.

Makkelijk? Nog vaker niet.

De moeite waard? Absoluut.

Je gaat het pas écht zien als je het doorhebt. Én je gaat het pas doorhebben, als je écht wilt zien.

Meer zien? Voelen? Verdiepen? Je weet waar je me kan vinden, lieverd.

Liefs,

Renske

Vorige
Vorige

Deze blog gaat over écht klein durven zijn

Volgende
Volgende

Let’s talk about female archetypes