6 van mijn beste lessen de afgelopen 10 jaar zowel zakelijk als privé die ik actief praktiseer

Mensen vragen me heel vaak ‘hoe’ ik dat doe. Ik dacht, ik neem je even mee. Ter inspiratie, wellicht. Of geruststelling. Of weet ik veel wat je eruit haalt. Ik vind het leuk om je een persoonlijk inkijkje in mijn ondernemers en persoonlijke lessen. Tof als je meeleest.

🌸Kom afspraken met jezelf na -Toewijding en discipline

Eerst was dat mediteren. Daarna was dat schrijven. Daarvoor was het elke dag zonder telefoon opstaan en een glas water met citroen drinken. Daartussen was het stil zijn of soms zingen. Ik heb een hele tijd dit soort dingen als MOETJE gedaan. Ik MOET EEN UUR MEDITEREN WANT DAT IS GOED VOOR ME. Werkte niet. Toen ik dat doorhad stelde ik mezelf gewoon heel regelmatig de vraag: hoe voel ik me? wat heb ik nodig? En dat is elke dag anders, soms maanden of jaren hetzelfde - zoals nu al een jaar minimaal 8000 stappen per dag wandelen. De focus wel elke dag naar mezelf brengen, dat wel, daarmee laat ik mezelf elke dag weten: ik ben waardevol. En ik laat mezelf ermee zien dat ik te vertrouwen ben en dat geeft zelfvertrouwen.

🌸Keep going

Als niemand kijkt. Of leest. Of Liked. Of koopt. Dit was op heel veel momenten heel erg moeilijk. Want het bracht schaamte, pijn, eenzaamheid, afwijzing en verdriet met zich mee. Dat leren toelaten, ervan leren en anders leren doen heeft me geholpen en doet t nog steeds.

🌸Keep doing

Ongeacht wat anderen zouden kunnen vinden of denken. Want dat doen ze toch wel. Dus kun je je maar beter focussen op de relatie met jezelf en wat jij wil komen brengen, wat voor jou belangrijk is, wat er voor jou toe doet, waarin jij jouw tijd en energie wil stoppen: dit leerde me heel vaak en veel bij mezelf zijn.

🌸Focus en richting

Ik weet wat voor mij belangrijk is en daardoor zijn mijn JA en NEE helder. Ik begon daarmee tijdens mijn reizen in 2015: Hoe ziet mijn ideale leven eruit? Wat is voor mij belangrijk? Hoe wil ik me voelen? Met wie wil ik me omringen? Wat wil ik brengen/ creeëren? Wie heb ik daarvoor te zijn en wat heb ik daarvoor te leren/investeren?

🌸Enjoy the Ride

Heel lang legde ik de focus op externe resultaten. Dat resulteerde in vergelijking, een constante stroom van spanning en ‘'harder moeten werken’' en dat werkte precies nooit. Ik verplaatste mijn focus naar genieten van de reis. Genieten van gesprekken met klanten, vrienden. Genieten van hetgeen ik schrijf en deel en zaai. Genieten van nieuwe dingen leren en genieten dat heel veel dingen al wel lukken en heel veel dingen nog niet. Genieten van de dagdagelijkse dingen, waardoor er veel meer rust is en zelfvertrouwen geeft. En dit is iets actiefs: want ik zet én stappen naar mijn focus en richting én ik geniet..

🌸Ik ben waardevol

Ik denk dat alle bovenstaande hebben bijgedragen aan de voor mij meest belangrijke, namelijk het gevoel dat ik waardevol ben. En dat heb ik door schade en schande mogen leren. Door de manier waarop ik heel lang met mezelf omging (opgeven, uitstellen, ergens aan beginnen en nooit afmaken, niet zeggen wat ik wilde zeggen etc. etc. etc.) en hoe ik met mezelf heb laten omgaan. Ik laat mezelf inmiddels weten dat ik waardevol ben, door bijna dagelijks te investeren en zorg te dragen voor mijn innerlijke kind/tiener en volwassene en het reguleren van mijn emoties. Door bijna dagelijks te investeren in lichaamswerk en zenuwstelsel/ontspanningsoefeningen - - - door mezelf te vragen wat heb ik nodig? wat leeft er in mij? wat wil ik vandaag brengen? Het verschil leren kennen tussen: ik heb rust nodig versus ik heb actie/beweging nodig.

Ik ben benieuwd hoe deze blog voor je was!

liefs,

Renske

Vorige
Vorige

Leuk allemaal, Rens. Maar HOE doe je dat dan in de praktijk?

Volgende
Volgende

Iemand die in liefde wordt ontvangen, staat anders in het leven. Zo ook jij.