Iemand die in liefde wordt ontvangen, staat anders in het leven. Zo ook jij.

Ik geloof dat we moediger, krachtiger en bovendien liever en zachter zijn dan we ooit hebben geleerd en geloofd. En ik geloof dat leren liefhebben het grootste cadeau is dat we onszelf en onze wereld cadeau kunnen geven. Hoe je daar actief mee aan de slag kan, lees je in deze blog.

Je ogen stralen meer. Je wordt zachter. Meer open. Liever. Speelser. Je durft meer. Je maakt makkelijker contact. Bent meer aanwezig. Je geniet meer. Je ervaart meer energie en plezier. Je ziet en focust je meer op mogelijkheden en kansen dan op alles wat er niet goed gaat. Mensen zijn graag bij je!

Dat leidt tot liefdevollere relaties, verbinding, verdieping vervullende en verdiepende vriendschappen, meer levensgeluk en positiviteit en zelfvertrouwen. Je durft het leven aan te gaan. Je ziet fouten als lessen en je ziet het leven als een leerschool, je betreedt het met een open houding.


Wie wil dat nou niet, zou je denken?

Het gekke (of misschien niet zo gekke) en verdrietige aan deze vraag is dat (en ik was heel lang een van deze mensen) als je heel erg gekwetst bent, veel pijn uit het verleden met je meedraagt dat je dan zomaar zou kunnen denken dat jij dat niet mag. Of niet waard bent. Dat je niet goed genoeg bent. Dat dat echt een ver- van – je bed show lijkt - I get ya.

Het duurde lang voordat ik dit doorhad. En het duurde nog langer voordat ik doorhad hoe je dit gewoon kan leren.

Ik heb me er de afgelopen 15 jaar in verdiept. Bij mezelf. En bij mijn klanten. En ik heb geleerd en blijf leren om het gevoel achter het gedrag te begrijpen: om gedrag te leren zien als: is dit een vraag om liefde of uiting van liefde?

Wat zijn voorbeelden van vragen om liefde?

Simpel gezegd:

Alle momenten dat jij uit verbinding (met jezelf, anderen of het leven) gaat.


Wat zijn voorbeelden van uitingen van liefde?

Simpel gezegd:

Alle momenten dat jij in verbinding met je meest pure zelf in verbinding kan zijn (dat is rustig, gecontroleerd, aanwezig, ontspannen, liefdevol, open, nieuwsgierig).


Hoe leer/ doe je dat?

Het duurde ook heel lang voordat ik doorhad dat ik heel veel gedrag van anderen heel persoonlijk nam.

- Dat is een waardevolle eerste stap: Waar neem jij het gedrag van iemand anders persoonlijk? Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld dat je boos wordt, je klein voelt worden door iets wat iemand doet/zegt of juist niet doet of zegt, weg wilt kruipen, iets wil fixen, met je aandacht naar de ander gaat, jezelf gaat afwijzen > kortom: een heftige reactie waar ik zelf geen controle over lijk te hebben.

- Twee: Waarom doe je dat? Wie kruipt er achter jouw stuur?

Dat is vaak niet de volwassene (dat denken we wel, maar is zelden zo). Op zulke momenten neemt het kleine meiske/ jongetje het van ons over.

- Derde: Wat doe jij dan?

- Vierde: Wat is helpend?

Persoonlijk voorbeeld

Als iemand afstandelijk/kil/koud/ zich afsluit/ niet reageert:

dan kon ik eerder denken ‘doe ik iets fout, vinden ze me wel leuk/aardig/slim/mooi/waardevol?’

Wat ik deed: ik moet nu iets fixen/iets zeggen om de ruimte te vullen en ik ging als de wiedeweerga met mijn aandacht naar de ander, ik moet harder werken/ bewijzen > want dalijk komt de bevestiging/het geld/ de klanten/ de liefde niet..= de grootste paniek voor een kind, die denkt dan: ik ben fout

Toen zag ik: het kleine meisje neemt heel heel vaak mijn stuur over.

Wat helpend is: als ik zoiets voel, dat ik mezelf naar het nu breng, het meisje geruststel: ik snap dat het spannend is, ik begrijp dat je je geraakt voelt/klein voelt/ boos wilt worden, het is oké, ik ben hier bij je > innerlijke veiligheid, er komst rust en ontspanning.

Dit noem je emotie regulatie: het vermogen om je gevoelens toe te laten, te begrijpen en beheersen (een lieve moeder/ vader aka gezonde volwassene zijn).


Als gezonde volwassene kan ik op gesprekken terugkomen, vragen om wat ik nodig heb, mezelf geven wat ik nodig heb (rust of beweging, geruststelling of aanmoediging) veel meer genieten van dingen, ik sta veel beter in contact met mijn eigen lijf en gevoel, reflecteren op een situatie, liefde brengen voor mijn innerlijk kind delen (en als gevolg daardoor ook voor anderen) en opnieuw de verbinding met anderen, mijn aanbod/werk en het leven aangaan. Ik voel me veel meer ontspannen en open, kan bij mezelf zijn en blijven en veel meer genieten - ik voel: alles is goed - ik ben goed, waardevol - én dat geeft zelfvertrouwen.


Proberen waard toch :)


Dit leren, is ware meesterschap, als je het mij vraagt. En iets dat we ons hele leven kunnen oefenen, zodat we kunnen openen en meer kunnen liefhebben en leven en toelaten en ontvangen en geven.


Wat denk jij?


Liefs,

Renske

Vorige
Vorige

6 van mijn beste lessen de afgelopen 10 jaar zowel zakelijk als privé die ik actief praktiseer

Volgende
Volgende

Hoe gaat het met jouw tiener?