Hoe gaat het met jouw tiener?

Een ondergeschoven ‘'kindje’' die een parel aan innerlijke kracht, eigenwaarde en zelfvertrouwen bezit is onze innerlijke tiener/puber. In deze blog haal ik haar graag uit de schaduw.

Innerlijke tiener - WHAAAT?

De innerlijke tiener gaat over grofweg de periode van 14 tot 21 jaar. Het is in die periode dat we leren over onze identiteit, grenzen/behoeften, eigenwaarde, zelfvertrouwen of gebrek daaraan.

Ik zie mezelf nog zitten, aan die tafel bij oma (zie foto)

Ik zie mezelf aan de tafel zitten bij oma. Ik was 14, had zwart/rood haar, droeg veel te grote geruite skaterbroeken en zwarte truien en had een arm vol armbanden.

Blijf uit m'n buurt, was de houding die ik aannam.

Super onzeker, vaak alleen, onbegrepen en boos, is hoe ik me van binnen voelde.

Het duurde lang voordat ik doorhad hoe vaak ik in mijn volwassen leven werd overgenomen door die tiener (en andere innerlijke kind delen).

Hoe mijn innerlijke tiener zich liet zien?


In relatie met structuren en toelaten van anderen en hulp *f*ck you ik weet het zelf wel beter*.

Weerstand was de taal die ze sprak en hoe groter haar weerstand, des te meer liefde zij nodig heeft.

Het brave meisje wilde ze niet meer zijn, dus gedroeg ze zich als IK DOE HET ZELLUF* en REBEL.

In relatie met de buitenwereld die ik met een *HOOR mij/ZIE mij* en heel veel (ingehouden) frustratie betrad.

When the reaction is hysterical, its historical, zei Matthew Hussey.

Het is en blijkt het meest krachtige werk dat er is: Leren begrijpen en zien hoe die meisjes, jongetjes en tiener zich in het hier en nu laten zien, zodat je anders kan gaan leren doen.

Inner teen oefeningen

  1. Leer hem/ haar kennen: Wie is hij/zij? Wat houdt haar bezig? hoe voelt hij/zij zich? Wat heeft zij nodig? Hoe gaat het op school? Hoe vindt hij/zij haar vrienden en familie? Wat heeft hij/ zij allemaal te zeggen?

  2. Be prepared. Hij/zij laat vaak veel boosheid of weerstand zien OF heeft nooit geleerd om BOOS te mogen zijn en geleerd om zich gezond te uiten en daarin ontvangen te worden(dan is het helemaal waardevol om je met je innerlijke tiener en kind te gaan verbinden).

  3. De innerlijke tiener gaat heel erg over JA, NEE, boosheid en grenzen. Nodig alle delen in jou uit die NEE hadden willen zeggen en die dat niet eerder hebben gedurfd. Laat hen spreken, roepen, gillen

    NEE, ik wil dit niet NEE, ik heb hier geen zin in NEE, ik ga niet naar jou luisteren NEE, blijf bij me uit de buurt NEE,rot op! (je snapt hem) NEE,NEE,NEE,NEE,NEE!

  4. Maak een INNER TEEN playlist met alle muziek waar ze graag naar luisterde en speel alsof je weer 14 bent en op kamp aan het optreden bent (als niemand kijkt, jij bent met hem/haar)

  5. Betrek hem/haar in jouw leven! Vraag wat hij/zij vindt van jouw keuzes en leer elkaar kennen, begrijpen en samenwerken.

    (Ps. het is in boosheid waar onze grenzen en ware verlangens én kracht zich laten zien, het is waardevol om dit met iemand te onderzoeken die ervaringsgericht te werk gaat en/of iemand die zelf goed bij zijn/haar eigen boosheid kan zijn).

    Vanaf morgen neem ik je een week mee. Duiken we er speels en praktisch in.

    Laat 2024 het jaar worden waarin we echt dingen anders (leren) doen!

    Hoe gaat het met jou innerlijke tiener?


    Liefs,

    Renske


Vorige
Vorige

Iemand die in liefde wordt ontvangen, staat anders in het leven. Zo ook jij.

Volgende
Volgende

Waarom is het handig om te weten wie er achter jouw stuur zit?