Hier en nu, daar en toen

Ik kom net uit een prachtige online sessie, waarbij het thema 'moeder' weer zo mooi naar bovenkwam.


Mensen komen bij mij met thema's, vragen en verlangens op het gebied van levensgeluk, invulling, geld, (liefdes) relaties, werk en vriendschappen.


Hier en nu


In het hier en nu verlangen we bijvoorbeeld naar meer geld, meer vervulling in relaties, meer rust in dagelijks leven, meer vrijheid ervaren, meer verbinding en autonomie.


Super mooi en eerlijk als mensen deze verlangens serieus nemen. Dat is denk ik allereerst waar groei ligt: de bereidheid om heel eerlijk te zijn.


Daar en toen


Het hier en nu geeft altijd toegang tot daar en toen en vaak ligt daar een uitnodiging tot a) een lieve moeder of b) een vader (te leren) zijn.


Daar komt mijn werk – wat misschien een beetje gekkig klinkt, daar ben ik me van bewust - een goede moeder en vader voor jezelf leren zijn, goed van pas. In het hier en nu leren zijn wat jij daar en toen nodig had (en vaak nog steeds nodig hebt).


Als mens hebben we naast de fysieke basisbehoeften: huis, eten, slapen, onderwijs, kleding óók (en misschien nog wel meer) behoefte aan ons gezien, gehoord gerespecteerd, gewaardeerd en geliefd voelen.


Bij veel mensen is dit juist wat er ontbrak en daardoor structureel ontbreekt in de relatie met hunzelf en wat zich laat zien in een of meerdere facetten van hun leven.


Ik kan dat het beste verwoorden of versimpelen door een aantal praktijkvoorbeelden:

1. In het hier en nu verlangt iemand naar meer geld verdienen (met zijn/haar diensten).

Daar en toen woont een meisje of jongetje dat telkens achterom kijkt (naar papa en/of mama) mag het met mij wel goed gaan? De angst om te stralen ligt zo diep omdat het kindje in ons (emotioneel) voor papa en/of mama wilt zorgen door klein of kleiner te blijven. Het voelt als jezelf heel schuldig maken, als het met jou wel goed gaat en dat is doodeng, zeker voor een kind dat heel loyaal is naar zijn of haar ouders.

2. In het hier en nu verlangt iemand naar een intimiteit in liefdesrelaties en/of vriendschappen

Daar en toen woont een meisje of jongetje dat het idee heeft dat zijn of haar gevoelens niet welkom waren en dus heeft geleerd om zich groot te houden, stoer te doen, behoeften en gevoelens weg te stoppen en met aandacht bij de ander te zijn.

3. In het hier en nu verlangt iemand naar veel meer ontspanning en rust.

Daar en toen woont een meisje of jongetje dat hard werken en zorgen voor als strategie heeft ingezet om liefde, waardering en bevestiging te krijgen.

En dat gaat dan vaak ook generaties terug – dus jouw moeder of vader of opa en oma hadden hier óók moeite mee en jou dus konden geven wat zij hebben ontvangen.

De uitnodiging tot groei; tot (emotionele) volwassenheid is om terug te leren gaan naar het voelen. Om je lijf weer te gaan bewonen. Om in het hier en nu - dat wat daar en toen was: baby, kind, puber – toe te leren laten en ontvangen. Vaak is dat eerst heel veel boosheid, verdriet, verwarring, spanning – als ook de liefde die er wel was, en het leven dat jouw ouders jou hebben gegeven.


Het is heel ontroerend om bij die innerlijke meisjes en jongetjes te leren zijn en om hen te zien, horen, respecteren, waarderen en lief te hebben. En dat is de uitnodiging om dat opnieuw te leren voor onszelf.


Iemand die in liefde wordt ontvangen, staat anders in het leven.

Zo ook jij.


Dit is niet iets dat je in één sessie doet (helaas). Dit is een proces dat ik deconditioneren of afleren noem, om steeds meer van wie jij eigenlijk bent te zijn. En dat vraagt


Eerst een stevige basis. Bouwen aan een stevig innerlijk huis. Een goede moeder voor jezelf worden – waarbij al die echte gevoelens welkom zijn en waarbij je innerlijke veiligheid cultiveert - en een goede vader voor jezelf – die je helpt jezelf in de (buiten) wereld neer te zetten en je van aanmoediging, kaders en leiderschap te voorzien.


Jouw moeder staat voor de relatie met het leven en is de moeder van al jouw relaties (@babettetasseron).

Jouw vader staat voor de relatie met hoe je in het leven staat, hoe je je naar buiten verhoudt.


Ik nam hier een podcast over op:

Hier en nu en daar en toen. Luister je mee?



Ben benieuwd hoe jij in het hier en nu meer kan zorgen voor daar en toen: wie of wat vraagt er hier en nu aandacht?


Liefs,

Renske


Ps. Vanaf halverwege februari heb ik beperkt ruimt voor een 1.1 traject.



Vorige
Vorige

Een geschiedenislesje Emotionele Evolutietheorie a la Renske ;)

Volgende
Volgende

Een aantal mijmeringen over mijn afgelopen jaar✨