Met bergschoenen naar bootcamp – durf jij klein te zijn in gebieden die spannend voor je zijn?

Zelfvertrouwen. Je hebt het of je hebt het niet? Ik denk niet dat het zo werkt. Ik denk er namelijk dit over. Leuk als je meeleest!


Ik geloof dat het de bedoeling is om als mens te (blijven) groeien. Niet vanuit een kramp dat er iets mis is of dat wij iets verkeerd doen. Maar vanuit een verlangen om het onszelf goed te laten gaan en het leven te ervaren en delen.

Dat groeien kan niet zonder zelfvertrouwen.


Wie geen vertrouwen heeft, komt niet tot het doen. En wie niet gaat doen, krijgt geen vertrouwen www. desteven.nl


Toegegeven: Ik heb zelf heel lang niet begrepen wat zelfvertrouwen nu eigenlijk echt is.

〰️Ik dacht dat bijvoorbeeld dat als je zelfvertrouwen zou ervaren dat je dat dan ALTIJD in ALLE gebieden van je leven zou hebben – boy was I wrong.

〰️Ik dacht ook dat sommige mensen daarmee geboren waren EN andere mensen niet – ik hoorde natuurlijk bij de mensen die dat niet had.

〰️Ik dacht ook dat het een knopje was dat je dan zou omzetten, en dan dat je dan voor altijd zelfvertrouwen had. Oftewel: ik had dat knopje niet.

〰️En ik had allerlei andere gekke hersenspinsels – zoals: mensen met zelfvertrouwen hebben alles altijd voor elkaar. En ik had dat niet, dus ben ik fout/ doe ik iets fout.


Ik wist nog niet wat ik toen wel weet

Dat het een vaardigheid is die je kan leren die samengaat met jouw gevoel van eigenwaarde. En dat dat een super sexy en krachtige skill is, die ons steviger maakt als mens en wat bijdraagt aan een blijvend gevoel van ontspanning, zelfvertrouwen en levensgeluk. Het helpt ons groeien in relaties en het leven als een leerschool te zien, in plaats van iets anders.

Het eerlijke verhaal

Ik denk namelijk dat het meest eerlijke verhaal is dat je én in sommige gebieden van je leven zelfverzekerd voelt en in andere delen van je leven (nog) niet. En dat dát eigenlijk heel goed nieuws is.

Levensgebieden

Er zijn een aantal levensgebieden: Omgeving /bedrijf/carrière /financiën/gezondheid/familie & vrienden/romantische relaties/spiritualiteit/persoonlijke groei/plezier/levensinvulling


Je ervaart in sommige gebieden van jouw leven ál zelfvertrouwen, bijvoorbeeld omdat dat iets is dat je kent. Omdat je al eerdere successen of resultaten hebt behaald. Omdat je je daarin hebt verdiept. Ervoor hebt geleerd of gewerkt. Omdat daar je interesse of talenten liggen.

Geweldig, gefeliciteerd!


Het kan dus prima zijn dat jouw carriére of financiën helemaal op orde zijn

EN

dat je eigenlijk helemaal niet zo’n leuk mens bent in relaties of leeft met een afgesloten hart, bijvoorbeeld.

Eerlijk durven leren kijken

Zelfvertrouwen is óók of juist eerlijk durven leren kijken en een beginner mogen zijn (van jezelf).


Het is jezelf een spiegel voor durven houden: wat gaat er goed? En wat gaat er nog niét goed wat eigenlijk wel belangrijk voor mij is?

Uitnodiging

Ik denk dat hier de grootste uitnodiging ligt, omdat de meesten van ons het idee hebben dat we een bepaald beeld moeten hooghouden. We vinden het moeilijk om iets spannend te vinden, we schamen ons als dingen nog niet lukken, we vinden het vreselijk om toe te moeten geven om ergens een beginner in te zijn, we schamen ons toch wel een beetje als we moeten toegeven dat we toch minder goed in relaties of financiën/ of dat we minder ver/leuk/gezellig zijn dan we onszelf graag vertellen, dat voelt vaak toch een beetje alsof we door de mand vallen of falen.


En dat zorgt er denk ik vaak voor dat we nooit groeien of écht in beweging komen (we doen gewoon alsof het niet zo (erg) is) of radicaal een andere kant opvliegen.


Bootcamp & overtuigingen

En daarvan is mijn bootcamp verhaal wel een hele mooie.


🌸Ik had dus de overtuiging dat sporten niets voor mij was.

Dat is echt een heel oud verhaal. Ik zat vroeger op handbal en bijna al mijn teamgenoten waren echt steengoed en ik gewoon serieus niet. Of op een andere manier. Maar daar heb ik bedacht: sporten is niets voor mij.

🌸Gezondheid en sporten was een van de gebieden in mijn leven die ik meer aandacht wilde geven, dus ging ik eerst bijna een jaar lang elke dag minimaal 8000 stappen wandelen en dat gaf me discipline én vertrouwen dat ik het wel kan: sporten. Dus ik naar bootcamp.

🌸Omdat ik al jaren niet gesport heb, heb ik niet echt sportkleding. Dus kwam ik daar aan op mijn bergschoenen en mijn schapenvachtje. De hele groep maakte opmerkingen over hoe ik eruit zag (dat was achteraf ook echt heel grappig! Ik had dat niet eens door), maar ik was al blij en trots dat ik kwam opdagen.

🌸Weer kwam er een overtuiging boven: ik ben het niet waard om in mezelf te investeren, want sporten is niets voor mij. Ik ben echt niet zo’n fitgirl (die dan de hele dag spirulina smoothies drinkt en alleen nog maar salades eet).

🌸 Totdat ik dacht: dat is ook echt een heel heel oud verhaal. Ik ben het wel waard. Ik ga wél mooie sportkleding kopen. En hardloopschoenen. Voor mezelf. Omdat ik me meer een sportieve vrouw wíl voelen. Omdat ik mezelf hierin serieus wil nemen. En ik ga beter leren koken (ook al niet mijn hobby).

Om ergens beter in te worden, hebben we dingen te durven en te doen.


Zelfs als dat betekent dat je bij wijze van spreken met je bergschoenen naar bootcamp gaat. Zelfs als dat betekent dat je er geen bal van bakt. Of snapt. Zelfs als niemand koopt. Of liked. Of je aanmoedigt. Als het niet lukt.

Je doet het, that’s it.

En dat lijkt zo simpel hé, maar check het maar eens bij jezelf in de praktijk.


De volgende keer dat je zoiets bij jezelf opmerkt, hoop ik dat je klein durft te zijn – een beginner, kleuter of peuter. Want het leuke daarvan is: je kan alleen maar een hele hoop leren en het vertrouwen in jezelf zal steeds meer groeien!


Win win toch?


Tof als je me laat weten hoe deze blog voor je was.


Tot schrijfs,


Liefs,

Renske

-

Ik kan niet wachten om mijn kennis, ervaring en inspiratie veel meer hierover te delen tijdens de 7 dagen Meer Zelfvertrouwen Challenge. We starten 21.03 en eindigen 28.03 Vol met video’s waar jij meteen mee aan de slag kan en met meer zelfvertrouwen de lente in kan gaan!




























Vorige
Vorige

Over troostfriet en de reis naar volwassen, vervullende relaties - ja dat lees je goed;)

Volgende
Volgende

Een theorielesje Zelfvertrouwen